Magere ovenschotel met zoete aardappel en gehakt

Magere Ovenschotel met Wortel, Zoete Aardappel en Gehakt

Ingrediënten:

  • 500 g zoete aardappelen, geschild en in blokjes
  • 300 g wortels, geschild en in stukjes
  • 250 g mager gehakt (bijvoorbeeld gemalen biefstuk)
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 g geraspte lighkaas (bijvoorbeeld mozzarella of jong belegen light emmentaler)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • kippenkruiden voor gehakt
  • Verse peterselie, fijngehakt (optioneel, voor garnering)

Bereidingswijze:

  1. Zoete aardappel en wortel koken:
    • Kook de zoete aardappelen en wortels samen in een grote pan met gezouten water tot ze zacht zijn (ongeveer 15-20 minuten).
    • Giet af en pureer tot een gladde massa. Voeg eventueel een scheutje olijfolie of een klein beetje melk toe om de puree smeuïg te maken. Breng op smaak met zout en peper.
  2. Gehakt bakken:
    • Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan.
    • Voeg de ui en knoflook toe en bak deze tot ze glazig zijn.
    • Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Breng op smaak met paprikapoeder, komijn, zout en peper.
  3. Ovenschotel samenstellen:
    • Verwarm de oven voor op 200 °C.
    • Verdeel de wortel-zoete-aardappelpuree in een ovenschaal en strijk het glad.
    • Verdeel het gebakken gehakt gelijkmatig over de puree.
    • Bestrooi de ovenschotel met de geraspte kaas.
  4. Bakken:
    • Bak de ovenschotel in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot de kaas goudbruin en gesmolten is.
  5. Serveren:
    • Haal de ovenschotel uit de oven en garneer eventueel met verse peterselie. Serveer warm met een frisse salade erbij.

Smakelijk eten! 😊 Heb je nog extra aanpassingen of vragen over dit recept?


Meer recepten?

Leave a reply