Scampi Metabolic
Ingrediënten (voor 4 personen):
Voor de pasta en saus:
- 400 g pasta (bijv. spaghetti, linguine of penne)
- 400 g gepelde tomaten (uit blik of vers)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1-2 eetlepels magere smeerkaas (scherpe smaak te verzachten)
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde basilicum (of vers, indien beschikbaar)
- Zout en peper naar smaak
- Een handvol verse basilicumblaadjes (voor garnering)
Voor de scampi:
- 400 g scampi (groot, gepeld en schoongemaakt)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- Sap van 1 citroen
- Zout en peper naar smaak
- Een snufje chilivlokken (optioneel, voor een pittige kick)
Bereiding:
Pasta koken:
- Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg een flinke snuf zout toe.
- Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking tot deze al dente is.
- Giet de pasta af en bewaar een kopje van het kookwater.
Tomatensaus maken:
- Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg de fijngehakte ui toe en bak deze totdat ze glazig zijn, ongeveer 3-4 minuten.
- Voeg de knoflook toe en bak nog eens 1 minuut.
- Voeg de gepelde tomaten toe (als je verse tomaten gebruikt, snijd ze dan eerst in stukjes). Laat het geheel zachtjes pruttelen.
- Voeg de oregano, basilicum, magere smeerkaas (optioneel), zout en peper toe. Laat de saus 15-20 minuten sudderen, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
- Gebruik een vork of staafmixer om de saus gladder te maken als je dat wilt.
- Voeg de pasta toe aan de saus en meng goed. Voeg indien nodig wat van het bewaarde kookwater toe om de saus wat losser te maken.
Scampi bereiden:
- Verhit de olijfolie in een andere koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg de knoflook toe en bak deze kort totdat hij begint te geuren.
- Voeg de scampi toe aan de pan. Bak ze 2-3 minuten aan elke kant, tot ze roze en gaar zijn.
- Voeg het citroensap, zout, peper en eventueel chilivlokken toe. Meng goed.
Serveren:
- Verdeel de pasta over de borden en leg de scampi bovenop de pasta.
- Garneer met verse basilicumblaadjes en serveer direct.
Tip:
Serveer dit gerecht met een frisse groene salade en wat knapperig brood om de saus op te dippen.
Eet smakelijk!
Voedingswaarde
- Energie: 500-650kcal
- Koolhydraten: 50-60g
- Eiwitten: 40g
- Vetten: 15-20g