Wat te doen bij overeten

Overeten waar komt het vandaan en wat kan ik doen als ik te veel eet?

Overeten

Wat doe ik bij overeten?

Waarom eet je soms te veel?

Iedereen heeft wel eens last van overeten: je hebt te veel gegeten en voelt je achteraf misschien niet zo prettig.  Waarom doe je dit?
Er zijn verschillende redenen. Tijdens het eten of drinken, maken onze hersenen stofjes aan. De meest gekende stof is dopamine. Dopamine zorgt voor een kort aangenaam gevoel. Na een zware dag vol emotie, stress, angst,… kan de behoefte naar een shot dopamine groot zijn. Zonder nadenken gooien we ons bord vol, nemen we de zak chips of snoep en geven we onze hersenen dat korte aangename gevoel. Gedachten (als die er al zijn) zoals: dit heb ik wel verdiend, eindelijk rust of morgen start ik opnieuw komen bij je op en je eet meer dan goed voor je is.

Maar wat doe je in zo’n situatie? Dit is het moment om jezelf met vriendelijkheid en begrip te benaderen. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen.

Wat je niet moet doen

  • Schuldgevoelens hebben: Overeten gebeurt en jezelf schuldig voelen maakt het alleen maar zwaarder. Dit gevoel draagt niets bij aan een gezondere relatie met eten.
  • Restricties opleggen: Probeer niet meteen restrictieve maatregelen te nemen, zoals maaltijden overslaan. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van overeten en beperkingen.
  • Straffen: Jezelf straffen kan leiden tot een ongezonde mindset. Het is belangrijk om mild te blijven voor jezelf.

Wat je wel kan doen

  • Ontspan en reflecteer: Probeer kalm te blijven en het moment te accepteren. Focus op het maken van positieve keuzes vanaf nu.
  • Maak gezonde keuzes: Vertrouw op je hongergevoel en kies bewust voor voedzaam eten dat je lichaam goed doet.
  • Luister naar je lichaam: Laat je lichaam je gids zijn en eet wanneer je honger hebt, in plaats van vanuit schuldgevoel.

Onthoud: gezond eten draait om balans, niet om perfectie. Iedereen heeft wel eens een moment van overeten, en dat is helemaal oké!

 

 

Leave a reply